Elbil ladekabel til stikkontakt

Miljøet fylder mere og mere på samvittigheden. Flere undersøgelser viser, at de fleste af os tænker på det dagligt, hvis ikke vi allerede er i gang med at gøre en lille forskel.

Det starter i de små, og dét er vigtigt at støtte op om. Ét oplagt sted at tage fat er på transporten, som unægtelig er en af menneskehedens største klimasyndere.

For hvad gør man, når motoriseret transport er uundgåeligt? Svaret er naturligvis, som bekendt, en elbil. Salget vokser for hver dag der går – heldigvis.

Ejer du en elbil, ved du også, at den skal have strøm, og den skal have masser af det.

Dine muligheder for opladning er efterhånden lige så store som udvalget af elbiler på markedet i dag, og derfor er der flere ting, du bør vide.

Ved du for eksempel, hvordan du bedst gebærder dig, så du og dit hus er i sikkerhed, hvis du skal oplade derhjemme? Hvad hvis du lader på en offentlig ladestation? Og skal du egentlig selv sørge for at skaffe et ladekabel, eller følger sådan ét med?

Vi anbefaler disse ladekabler til stikkontakt

NRGkick 16A Light

Den billige løsning
  • Pris: 6.699,00
  • 5 meter
  • Ingen bluetooth

NRGkick 32A 7,5 meter

Den ultimative løsning
  • Pris: 7.999,00
  • 7,5 meter
  • Bluetooth tilkobling

Her er løsningen til din elbil, når ladestationen mangler

Du har garanteret siddet med spørgsmål af den type, hvis ikke mange flere af samme slags. Strøm er et teknisk felt, som kræver teknisk viden, men det behøver ikke nødvendigvis at være svært at finde ud af.

Her på siden kan du lære meget mere om de forskellige ladestandere, ladekabler og ladetyper, der findes på markedet – for der findes mange, og der findes mange forskellige kombinationer.

Du kan derfor her med fordel læse vores andre artikler om henholdsvis hjemme ladestanderladekabler til ladestationeradaptere og altså mellemkabler.

Og det er netop dét, det skal handle om i denne artikel: mellemkablet eller overgangsstikket, som nogle også vælger at kalde dem.

Det kan ofte være en udfordring at finde en ladestation, hvor der kan lades op.

Nogle mener, at det er bøvlet at køre ud for at finde en offentlig én af slagsen – også selvom opladningen måske kan gå hurtigere end derhjemme – og andre mener bare, at det er for dyrt at købe og få installeret en ladestation derhjemme.

Sidstnævnte er ellers noget, vi klart vil anbefale for nemhedens skyld, og fordi det bare er rart at kunne lade din bil op, mens du alligevel ikke skal bruge den.

Står du ikke lige i en situation, hvor en af ovenstående ladere er en mulighed, kan det være, at du må ty til det førnævnte mellemkabel, overgangsstik, nødkabel eller mormorkabel, som det også populært kaldes blandt fagfolk. Men hvad skal du egentlig vide om denne – forhåbentligt – midlertidige løsning?

Undervurdér ikke at være på forkant på dette område, for sikkerheden omkring netop dette ladekabel er af afgørende betydning!

Hvad er et mormorkabel egentlig?

Ja, man kan næsten smage de legendariske frikadeller med brun sovs, som kun mormor kan lave dem, når man læser ordet ’mormorkabel’, men det er faktisk ikke så hyggeligt, som det lyder.

Navnet kommer af, at det er et ladekabel, som er beregnet til yderste nødstilfælde – der, hvor der ingen andre lademuligheder er.

Det vil sige, at mellemkablet også kaldes for et mormor kabel, fordi det er det, du må bruge, når du er på besøg hos mormor eller andre steder, hvor der formentlig ikke lige hænger en fast ladestation.

Mormorkablet er, som nævnt, et mellemkabel mellem en almindelig stikkontakt og ladeenheden i din bil, lidt ligesom den lille boks, du kan finde på opladere til telefoner eller computere.

Ved elbiler er ladestrømmen dog så stor, at der skal større regulatorer til – her altså et helt kabel, som netop regulerer strømstyrken.

Selve strømmen måles og reguleres typisk af den boks, du finder midt på kablet. Det er blandt andet den, der slår strømmen fra ved for høj spænding eller ved forkert brug af enten bilen eller strømudtaget.

Kort sagt: Et mormorkabel er af afgørende betydning.

Brug kun mormorkablet, når du ikke har andre muligheder

Men hvorfor ikke bare bruge sådan et ladekabel hele tiden?

Først og fremmest forbruger du mere strøm ved brug af mellemkablet, og så skal det ses som en absolut nødløsning – lidt ligesom et reservehjul, som du formentlig heller ikke ville køre rundt på konstant.

Det store problem med at lade elbiler direkte fra stikkontakten er, at strømstyrken er så høj, og almindelige danske stikkontakter er på ingen måde egnet til disse styrker.

Du kender formentlig heller ikke ledningsnettet i væggene, og måske sidder der en løs forbindelse eller to et sted.

Det kan alt sammen være med til at give kortslutninger og overophedninger, hvilket i gamle elinstallationer altså kan betyde brandfare.

Sørg derfor for, når du bruger et mellemkabel, altid at vælge en stikkontakt så tæt på en eltavle som muligt. Det gør, at der er så få koblingspunkter mellem strømudtaget og tavlen som muligt og dermed mindre fare for overophedning.

Nrgkick - Ladekabel til stikkontakt

Nrgkick er et oplagt valg af ladekabel af flere årsager.

Foruden dine muligheder for at skræddersy kablerne, så de passer præcis til dine behov, besidder disse ladekabler nogle af markedets bedste funktioner.

Et hurtigt overblik over disse funktioner er som følger:

  • Stor sikkerhed i form af en kontrolboks, som kontrollerer ladestrømmen
  • Justerbar ladestrøm
  • Kan bruges overalt, lige fra offentlige ladestationer til almindelige stikkontakter
  • Kompakt: lille størrelse sammenlignet med markedets andre mellemkabler
  • Understøtter op til 22 kW ladestrøm
  • Integreret ladestrøm-måling under hele opladningen
  • Integreret måling af energien, som senere lagres i det medfølgende system
  • Lever op til alle CE-standarder (den Europæiske Konformitetskomité)
  • Bluetooth-integreret, så du hele tiden kan følge med i opladningen fra din telefon
  • Automatisk adapter-genkendelse: Nrgkick tilpasser selv strømmen ud fra de begrænsninger, adapteren måtte have
  • Anti-tyveri: Nrgkick har et Type 2-udtag, som automatisk mekanisk låser kablet under opladning
  • Smartphone-app, som spiller sammen med Bluetooth-systemet i kontrolboksen.

Ovenstående funktioner gælder altså for alle kabler fra Nrgkick, på nær ’light’-udgaverne.

De følgende afsnit giver dig et hurtigt overblik som forbruger over dine muligheder samt pris og funktionalitet.

NRGkick 16A light

Med dette mellemkabel får du den billigste løsning på markedet, men også den mest skrabede model.

Generelt gælder det, som nævnt, for light-modellerne, at de ikke er integreret med Bluetooth, hvilket gør, at du ikke kan være med til at kontrollere strømstyrken selv.

Her får du samtidig den svageste strømstyrke, og dette køb skal derfor ses som et kabel til den absolutte nødsituation.

Det hurtige overblik:

  • Pris: 6.699,00 kr.
  • Den billigste løsning.

NRGkick 32A light

Med dette ladekabel får du altså et kabel, som understøtter dobbelt så meget strømstyrke som ovenstående model.

Med en merpris på blot et par hundrede kroner kan denne klart anbefales, så du roligt kan lade op i lidt hurtigere tempo.

Ligesom ovenstående model er dette kabel ligeledes trefaset, men understøtter naturligvis også enfaset, hvis dette skulle ønskes.

Det hurtige overblik:

  • Pris: 6.999,00 kr.
  • Den kraftigste billig-version.

NRGkick 32A light 7.5m

NRGkick 32A light 7.5m

Dette mellemkabel er i princippet magen til ovenstående model, men har den afgørende forskel, at det er et par meter længere end standarden på fem meter.

Dermed får du væsentligt mere kabel for relativt få penge ekstra, hvilket kan anbefales, så du er i stand til at lade fra en stikkontakt, selvom det ikke er muligt at parkere lige ved siden af.

Det hurtige overblik:

  • Pris: 7.499,00 kr.
  • Længde: 7,5 m.

NRGkick 32A 7.5m

Vi er nået til de almindelige modeller af ladekabler og dermed de kabler, som er fuldt ud Bluetooth-integreret.

Det betyder altså, som nævnt i ovenstående afsnit, at du kan følge med i opladningen fra din telefon, du kan kontrollere det, og du kan regulere det, som du ønsker det.

Samtidig er kablet ligeledes 7,5 m, så du altså kan lade, stort set hvor det passer dig.

Det hurtige overblik:

  • Pris: 8.499,00 kr.
  • Bluetooth-integreret.

NRGkick 16A

Den lidt højere pris på dette kabel betyder, at du naturligvis får flere funktioner med i købet.

Foruden at dette kabel understøtter både en- og trefaset opladning, får du selvfølgelig et fuldt integreret Bluetooth-system med app med i købet, som tillader dig at gemme dine data og desuden kontrollere hastigheden af din opladning.

Kablet er dog noget kortere end ovenstående med sine blot fem meter.

Det hurtige overblik:

  • Pris: 7.599,00 kr.
  • Flere funktioner.

NRGkick 32A

Sidst, men ikke mindst, kan du også vælge markedets kraftigste mellemkabel på hele 32 ampere, hvilket altså giver dig en god, solid og hurtig opladning, mens du samtidig passer på det interne elsystem i hjemmet.

Om end kablet ikke er forlænget, er prisen godt givet ud for masser af kraft og energi, og systemet kommer naturligvis, som det også gælder for ovenstående, fuldt integreret med alle de funktioner, der er beskrevet i et tidligere afsnit ovenfor.

Det hurtige overblik:

  • Pris: 7.999,00 kr.
  • Det kraftigste mellemkabel.

NRGkick Transporttaske

Med et kabel af høj kvalitet skal du naturligvis også have transporten af udstyret på plads. Det duer ikke, at dit kabel ligger løst i bagagerummet eller i garagen uden beskyttelse og med risiko for at blive indviklet og slå knuder på sig selv.

Det gælder selvfølgelig om at passe på sine ting, og hvordan ellers end en transportabel taske til ethvert kabel, du måtte finde bedst til dit behov.

Dermed sikrer du dig altså en kvalitetsløsning til dit mellemkabel.

Tasken består af et stofomtrukkent plastiketui, som sørger for at passe på både omgivelserne, tasken ligger i samt selve kablet, som er beskyttet af den hårde skal.

Det er en uundværlig løsning til dine kabler, og med en forholdsvis lille pris er det ekstraudstyr, som du simpelthen ikke må gå ned på.

Hav stilen i orden, og rul kablet sammen på ordentlig vis. Du vil ikke fortryde det.

Det hurtige overblik:

  • Pris: 449,00 kr.

At lade elbiler op via almindelig stikkontakt

Det er vigtigt, at du har din viden på plads omkring opladning af elbiler via almindelige stikkontakter, og derfor kan du roligt læse grundigt med her.

Det gælder generelt, at langt de fleste biler kan oplades med almindelige, danske stikkontakter, så længe der er jordforbindelse. Den umiddelbare fordel ved denne løsning er selvfølgelig, at de er tilgængelige stort set alle steder.

Der er dog også en stor begrænsning i en almindelig stikkontakt. Først og fremmest i den effekt, udtaget kan aftage, hvilket ofte ligger på omkring 10 ampere eller ca. 2,3 kW.

Derudover anbefales det, at så stor en belastning maksimalt pålægges stikkontakten i tre timer. Det gør man, fordi det, specielt i ældre elinstallationer med mange koblingspunkter mellem sikringsskabet og stikkontakten, kan være meget problematisk at belaste med mere.

Det kan nemlig betyde, at elsystemet overopheder, og i gamle huse betyder det altså, som nævnt ovenfor, brandfare.

Det er derfor en klar ulempe, at man ikke kan lade sin bil særligt meget eller særligt længe via en almindelig stikkontakt, og det bør derfor blot vælges som nødløsning.

Gøres det alligevel, anbefales det, at man begrænser strømstyrken via et mellemkabel, og at man desuden benytter en industrikontakt, hvis ikke der er adgang til en fast installeret ladeboks med tilstrækkelig strømstyrke

Hvad er sådan en industrikontakt så?

En industrikontakt, som også betegnes som ’CEE’ blandt fagfolk, findes i flere varianter og kan levere både en- og trefaset vekselstrøm.

Disse anbefales i opladningen af din elbil, fordi de kan levere væsentligt mere strøm og samtidig holde til mere belastning over længere tid, end en almindelig stikkontakt kan.

En industrikontakt kan være i form af en fast installation ud fra et almindeligt strømudtag, hvilket desuden anbefales.

Derudover skal der bruges et overgangsstik eller et mellemkabel (mormor kabel), som er det, vi fokuserer på her. Kablet afhænger naturligvis af, hvilken type bil du har, og hvilken type opladning og strømstyrke denne tillader.

I de fleste tilfælde er det dog en god idé at have en kontrolboks på kablet, som vi tidligere har været inde på, som altså kan kontrollere strømstyrken.

Her kan du også vælge opladningstypen ’Mode 2’, som blot betegner denne type opladning, og som desuden er kendetegnet ved at være begrænset til maksimalt 32 ampere, 230 volt enfaset eller 32 ampere, 400 volt trefaset.

Boksen på kablet bestemmer altså, hvor stor en ladestrøm der trækkes fra udtaget samt kontrollerer, at jordforbindelsen er korrekt ved hjælp af kommunikation med opladeren i bilen.

Når man oplader elbiler i stikkontakten

… anbefales det klart, at du benytter dig af ovenstående løsning i form af et CEE stik som fast installation.

Det sikrer dig altså mod overophedning og samtidig en større strømstyrke og dermed mere effekt i din opladning.

Fordelene vil ingen ende tage, men husk at være varsom og stadig kun benytte denne type opladning som en midlertidig nødløsning. Det vil altid være bedst at anskaffe dig din egen ladestander til hjemmet eller finde en offentlig ladestation.

Når det så er sagt, er det naturligvis heller ikke lige meget, hvilket ladekabel du vælger at benytte til din opladning.

For at gøre dit liv nemmere har vi fundet og gennemgået nogle af markedets bedste ladekabler og fremlagt dem ovenfor.

Her har vi valgt mærket Nrgkick fra Østrig, som leverer kabler af høj kvalitet og med stor sikkerhed.

Bemærk dog, at dette ikke er en test, men blot info, så du kan være ordentligt klædt på, når du skal lade din elbil næste gang.

Tænk dig om med mormorkablet

Som du nok har kunnet læse dig frem til, er udvalget af kabler stort, og du kan derfor skræddersy en løsning, som passer lige præcis til din bil og dit behov.

Alle kablerne understøtter naturligvis både en- og trefaset opladning samt Type 2-udtag, som er det mest fleksible udtag, du kan finde.

Du får altså en god kvalitetsløsning til et pludseligt opstået problem.

Uanset hvilket mellemkabel du vælger, skal du dog huske på, at kablet er en absolut nødudvej og på ingen måde en holdbar løsning.

Med Sikkerhedsstyrelsens ord kan det være svært at anbefale den bedste måde at bruge kablet til opladning – det svarer, ifølge dem, til at spørge Sundhedsstyrelsen, hvordan man ryger mest optimalt.

Man kan ikke give gode råd om noget, man grundlæggende ikke anbefaler.

Om end det måske er at bruge store ord om mellemkablet, fortæller det dog noget om alvorligheden. Det er vigtigt at bruge kablet med omhu og være sikker på sit elsystem derhjemme samt den strømstyrke, bilen kan holde til, og den strømstyrke, strømudtaget kan klare.

Vær varsom, brug sparsomt, og tænk dig om – så skal det nok gå.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Kan man lade en elbil i en almindelig stikkontakt?

Ja det kan du godt. Dog er en almindelig stikkontakt ikke beregnet til gentagne høje belastninger over 6 ampere. Derfor kan det være en god idé at anskaffe en ladestander istedet, eller få en elektriker til at lave den korrekte opsætning.

Hvilket ladekabel skal jeg vælge til min elbil?

Der er forskelige typer af ladekabler, alt afhængig af hvilken bil du har. Derfor skal du først undersøge hvilken type ladekabel der passer til din bil, inden du køber.

Hvad koster et ladekabel til en stikkontakt?

Disse type kabler er noget dyrere end til en ladestander. Du skal forvente at skulle betale omkring 7.000-10.000 kr. for denne type kabel.