Elbil ladekabel til ladestander

Et emne, der er særligt oppe i tiden i øjeblikket, er vores planets velvære. Klima har sjældent fyldt så meget og betydet så meget for verdens befolkning, som det gør lige nu.

Vi er i gennemsnit langsomt begyndt at skære ned på vores forbrug af kød, vi forbruger mindre plastik, og samtidig er opmærksomheden omkring de stigende problemer vedrørende klimaet på vej fremad.

Kort sagt: Det går i den rigtige retning, og heldigvis for det.

Vi anbefaler disse ladekabler til ladestandere

Bedst til prisen

Zapp Mobility Type 2 ladekabel

Godt valg
  • Pris fra 1.499,00 kr
  • 3 m, 5 m, 7 m & 10 m
  • Ladeeffekt: Op til 22 kW
Premium ladekabel

CTEK Type 2 ladekabel

Premium kabel
  • Pris: 2.529,95 kr
  • 5 meter
  • Ladeeffekt op til 22 kW

Sådan finder du elbil ladekabler, du kan stole på

Et område, hvor mange også begynder at flytte på sig, er på transporten. Flere og flere køber elbiler, og de bliver da også billigere efterhånden – særligt efter, at afgifterne er blevet fjernet.

Det er godt nyt for vores klode, der sveder, at færre drivhusgasser bliver udledt fra de biler, vi alligevel har brug for, for at få vores hverdag til at hænge sammen.

Der er ingen tvivl om, at el er fremtiden for alle former for transport.

Måske er du en af dem, som i forvejen ejer en elbil – og derfor er du nok landet her. Det skal nemlig handle om påfyldning af strøm.

Ladekabler til din elbil

Som det er med alle former for transport, skal din bil bruge en form for brændstof, i dette tilfælde som bekendt el, men hvordan bærer du dig ad med det, hvad skal du vide, og hvilke produkter skal du eje?

Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du med fordel læse vores artikel om ladestandere til hjemmet. Her skal det nemlig handle om ladekabler til netop dét formål.

Vi har gjort dig en tjeneste og undersøgt markedet og derfra udvalgt to forskellige elbil ladekabler af højeste kvalitet, som vi her vil gennemgå i en grundig undersøgelse af funktionalitet og type.

Vær dog opmærksom på, at dette ikke er en test, men derimod vigtig information omkring et klogt valg af ladekabel.

Inden vi når så langt, kan du dog med fordel selv undersøge, hvilken type ladestander du har siddende derhjemme, og hvilken type ladeenhed du har i siddende i bilen.

Der findes nemlig, groft sagt, to typer – 1 og 2 – i begge ”ender”, og det er netop de to, vi vil gennemgå her.

For god ordens skyld skal det også tilføjes, at vi her taler om ’mode 3’. Ud over de forskellige stiktyper er der nemlig forskellige såkaldte ”modes” at forholde sig til.

Man kan eksempelvis vælge at oplade sin bil direkte via stikkontakt – en anden artikel, du også med fordel kan læse, hvis dette gør sig gældende for dig.

Man kan dog også vælge at oplade sin bil via en ladestander, altså ’mode 3’, som vi vil gennemgå her.

Denne type betyder kort sagt blot, at der i opladningen af din bil kræves en kommunikation mellem ladestanderen og bilen.

Svaret på dén problemstilling er naturligvis et ladekabel.

Zapp Mobility Type 2 ladekabel

Dette type 2 ladekabel til elbil, passer til alle elbiler, hybridbiler, samt offentlige ladestationer som anvender type 2.

Du kan vælge mellem 4 længder med en ladeeffekt op til 22 kW, og 1 længde med en ladeeffekt op til 11 kW.

Vandtætte og effektive ladekabler

Du vil derfor ikke blive skuffet ved køb af et ladekabel Zapp Mobility. Ud over at være en komfortabel lader, er den vandtæt, og hovederne lavet af gode, robuste materialer af særdeles høj kvalitet, hvilket giver en effektiv effektoverførsel og en langtidsstabilitet.

Du vil kort sagt ikke opleve udsving i ladetiderne.

Specifikationer

  • Kabellængder: 3m, 5m, 7,5m og 10m for ekstra fleksibilitet og bekvemmelighed
  • Stiktype (EV-side): Type 2 (IEC 62196) hunstik
  • Stiktype (ladestationsside): Type 2 (IEC 62196) hanstik
  • Maksimal opladningseffekt: 16 kW (16A) og 22 kW (32A) - perfekt til hurtig og effektiv opladning
  • Nominel spænding: 400V for en pålidelig og stabil strømforsyning
  • UV-, olie- og flammebestandig kabelisolering, der sikrer holdbarhed og pålidelighed
  • Driftsomgivelseslufttemperaturområde: -30 °C til +50 °C for pålidelig ydeevne under forskellige vejrforhold
  • IP-klassificering: IP65, der sikrer beskyttelse mod støv og vandindtrængning
  • Elegant sort kabelfarve, der passer til enhver bil og ladestation
  • Vægten varierer afhængigt af den valgte kabellængde
  • Specielt udviklet til opladning af europæiske elbiler, der har Type 2-ladestik og 3-fasede indbyggede opladere

CTEK Type 2 ladekabel

Det første kabel, vi skal se nærmere på, er af typen 2 i den ende, der skal i ladeenheden i bilen, og af typen 2 i strømudtagssiden. Derfor hedder dette ladekabel Type 2 – Type 2.

Kablet er lavet i en spiral, som gør at du slipper for at skulle rulle det sammen, hver gang efter brug. Ladekablet er 4 meter, hvilket er passende for de fleste, da det kan nå rundt om de fleste biler.

Ladekabel med høj sikkerhed

Selve hovedet er opbygget af fem forbindelser, som indgår i ladekablet: to til ladestrøm, én til jord og to til signaloverføring, altså kommunikationen mellem bil og ladestander. Dette er en helt bevidst opbygning og har meget med sikkerheden at gøre.

Sikkerheden ved dette kabel er nemlig meget højt. Opbygningen betyder således, at så længe bilen er tilsluttet kablet, vil den ikke kunne starte.

Skulle stikket blive hevet ud ved en fejltagelse, vil de dybeste af de fem forbindelser – de to signaloverførere – miste forbindelsen først og dermed afbryde ladestrømmen.

Det betyder, at der er meget lav risiko for brand eller anden skade som følge af ’fri’ el. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre med dette meget sikre ladekabel.

Som nævnt kan dette kabel et type 2 til type 2, hvilket betyder at du kan bruge dette ladekabel til stortset alle offentlige ladestandere, da de oftest bruger type 2.

Du får altså dermed et ladekabel her, som er kompatibelt over hele verden, så du slipper for at købe nye kabler eller adaptere.

Er du i tvivl om, om din bil er Type 1 eller Type 2, kan vi her fortælle, at ladekablet af Type 1 typisk anvendes af blandt andet:

  • Nissan Leaf
  • Nissan EV200
  • Kia Soul EV
  • Ford Focus Electric
  • Samt de såkaldte ”trillinger” fra Peugeot, Mitsubishi og Citroën

Det hurtige overblik:

  • Pris: 2.299,00 kr.
  • Længde: 4 m
  • 32 A
  • 3 faset
  • Automatisk strømafbrydelse som sikkerhed
  • Spiralkabel
  • IEC 62196-2 standard

Phoenix contact ladekabel 7,5m (Type 2 – Type 2)

Det andet kabel, vi ser nærmere på her, er naturligvis af Type 2, hvilket vil sige, at det er en smule mere fleksibelt end Type 1-kablet.

I modsætning til Type 1 understøtter dette kabel nemlig både vekselstrøm og jævnstrøm, så det er muligt at lade med forskellige strømudtag.

Samtidig understøtter Type 2-kablet både enfaset og trefaset, igen i modsætning til Type 1, som kun understøtter enfaset.

Konkret betyder det, at du nemt kan lade med forskellige strømstyrker, alt efter hvad dit behov er.

Det betyder altså også, at dette kabel er noget mere kraftigt end Type 1, i og med at den understøtter helt op til 500 volt vekselstrøm og 63 ampere ved en trefaset og 70 ampere ved en enfaset.

Er du i tvivl om, hvad det dog kan betyde, kan du blot huske på, at en almindelig hurtigopladning med en Type 2-kontakt i praksis er baseret på trefaset vekselstrøm.

Passer din bil til dette ladekabel

Sådan noget kræver dog, at din bil kan holde til det.

Tager vi en offentlig ladestation som eksempel og bruger den til hurtigladning, vil den som regel levere 400 volt 63 ampere trefaset, hvilket altså giver en effekt på helt op til 43 kW.

Det er ikke alle biler, der kan holde til dén styrke – faktisk er det lige nu kun Renault Zoe, der har den type lader i bilen.

Det er derfor et begrænset udvalg af biler, der understøtter hurtigladning med vekselstrøm.

Tesla er dog her en lille undtagelse, da de har modificeret deres egen ladeenhed i bilerne, hvilket betyder, at du stadig kan hurtiglade med en type 2, men ikke med vekselstrøm og ikke lige så hurtigt, som du ville kunne lade andre typer biler.

Det kan gøres, fordi flere faseledere og nulledere i selve hovedet kan vælges at blive brugt – afhængigt af strømstyrken naturligvis.

Type 2 er et mindre ladekabel end type 1

På trods af den mere kraftige opbygning af dette kabel, er et ladekabel af Type 2 noget mindre i størrelsen, end Type 1 og dermed lidt nemmere, at have med at gøre.

Samtidig er det opbygget af syv forbindelser: tre faseledere, én nulleder og én jordforbindelse. De sidste to er, ligesom med ovenstående kabel, kommunikationen mellem bil og lader.

Det har, igen, meget at gøre med sikkerheden, og denne må bestemt ikke underkendes.

Som det også gælder med Type 1-kablet, er der ingen spænding, før kontrolsignalerne er på plads, og disse sidder dybere i stikket, så strømmen kappes med det samme, hvis stikket hives ud.

Dermed undgår du altså beskadigelse af både dine strømstik, dit kabel, din bil og dig selv. Samtidig har Type 2-kablet en mekanisk lås, som gør, at man fysisk ikke kan hive stikket ud af bilen, når denne er tilsluttet, heller ikke selvom opladningen er komplet.

Bilen har kontrol over dit ladekabel

Det hele styres af bilen, og du kan derfor heller ikke starte den, mens den er tilsluttet et ladekabel.

Det smarte hoved med de syv forbindelser er, som overskriften nævner, fleksibelt netop, fordi faselederne og nullederne kan bruges forskelligt, alt efter hvor meget strøm der skal bruges.

Netop derfor kan Tesla-modeller mellemhurtigt lade med Type 2, og netop derfor er Type 2 kompatibelt med stort set alle biler i Europa.

Det er dog de færreste, der kan hurtiglade med dette kabel, så det er naturligvis smag og behag, om du vil have et kabel, der kan lade hurtigere end et andet.

Fordelen ved et Type 2-kabel, som dette er, er desuden, at der kun er behov for én enkelt ladekontakt i modsætning til Type 1-kablet. Denne kontakt er desuden relativt lille og enkelt konstrueret, hvorfor den er utrolig nem at have med at gøre.

Det hurtige overblik:

  • Pris: 2.999,00 kr.
  • Længde: 7,5 m
  • Understøtter op til 500V, 63A trefaset / 70A énfaset
  • Kan anvendes af stort set alle typer elbiler i Europa (almindelig)
  • Hurtigladning med type 2 kan bl.a. anvendes af Renault Zoe, Tesla Model S og SMART.

NRGkick Transporttaske

Kabler på knap otte meter et naturligvis, uanset størrelse på hovedet, besværlige at have med at gøre.

De fylder meget i bagagerummet og kan slange sig og slå knuder på sig selv. Så hvorfor ikke finde en løsning på dette, så du ikke hele tiden skal bøvle med at folde kablet ud, binde det op og i det hele taget spilde din tid med den slags.

Svaret er selvfølgelig en transporttaske til dit ladekabel. Tasken er nem at have med at gøre og består af en blød stofyderside, som omkranser et hårdt indre.

Dit ladekabel bliver dermed holdt på plads, så det ikke kan folde sig selv på finurlige måder. Du kan blot nøjes med at rulle kablet ind som en haveslange, lægge det ned i den runde transporttaske og dermed have styr på alle stumperne.

Det vil spare dig for værdifuld tid og samtidig fylde væsentligt mindre i bagagerummet, hvilket også ser pænere ud.

Det betyder måske ikke meget for dig umiddelbart, men på den lange bane kan det være en værdifuld investering. For meget få penge – blot 449,00 kr. – får du utroligt meget.

Du får en taske af høj kvalitet, som kan udstå de hårdeste prøvelser, hvis du skulle finde på at udsætte den for disse, og så kan du hele tiden holde styr på dit kabel. Hvad mere kan man så egentlig bede om?

Hvorfor skal du bruge et ladekabel?

Det kan virke banalt, men ved du egentlig, hvorfor der overhovedet skal et ladekabel til? Ja, det er selvfølgelig for at overføre strøm fra din strømenhed til ladeenheden i bilen, men kablet har faktisk andre funktioner end bare dét.

Grundlæggende gælder det for de fleste batterier i elbiler, at de oplades med jævnstrøm. Den strøm, du får leveret gennem dine stikkontakter, er imidlertid vekselstrøm, hvorfor strømmen fra elnettet skal ensrettes.

Det gøres først og fremmest i den ladeenhed, der sidder i bilen, men processen starter i dit ladekabel. Derfor er det ikke uden betydning, hvilket kabel du finder og bruger.

Vælg et ladekabel til dit eget behov

Vi har nu gennemgået to væsentlige typer ladekabler, som er meget forskellige, som kan nogle forskellige ting, og som passer til forskellige biler.

Det må derfor være helt op til dig, hvilket kabel der passer bedst til din bil, eller dine biler, og dit behov. Selvom Type 2 er kompatibelt med de fleste biler, er det ikke sikkert, at denne løsning er rigtig for dig.

Brug derfor et stykke tid på at overveje, hvad dit behov er, hvilken type ladeenhed der sidder i bilen, og hvilken type ladestander du har siddende hjemme.

Dit valg af ladekabel afhænger gevaldigt af det. Det kan eksempelvis være en god idé at læse vores artikel omhandlende hjemme ladestationer og derigennem blive klogere på din elbil.

Fortsat god fornøjelse med at passe på vores klima – du gør det godt.

Phoenix Contact – Elbil ladekabel

De udvalgte ladekabler i denne artikel kommer blandt andet fra et højkvalitets-brand ved navn Phoenix Contact, som har rødder i Tyskland, og som startede deres forretning med kabler af enhver art helt tilbage i 1923.

Hos Phoenix Contact går de meget op i kvalitet, hvorfor disse kabler sjældent vil svigte dig, og der er både tænkt over funktionalitet og design i deres ladekabler.

Således vandt de i 2019 to priser for deres ladekabler: én German Design Award og én iF Design Award for deres ergonomiske og robuste ladere.

Kablerne er udviklet i samarbejde med diplomingeniører. Fokus har netop ligget på designet i form af en komfortabel håndtering gennem et ergonomisk design og et attraktivt samt moderne udtryk med to farver, som giver ladekablet et æstetisk udtryk.

Køber du ind for en virksomhed, er kablerne endda til at få med firmalogo på, så du kan altså skræddersy din løsning, nøjagtig som det passer dig.

Vi vil, som nævnt, her gennemgå to forskellige kabler af typerne 1 og 2. For begge kabler gælder det dog, at de er af type 2 på strømudtagssiden.

Det betyder blot, at kablerne er kompatible med de fleste ladestandere, så ingen grund til bekymring.

FAQ - Ofte stillede spøgsmål

Hvilket ladekabel skal jeg vælge til min ladestander?

Der findes 2 typer laderkabler. Der findes Den der hedder type 1, som typiskvis bruges i amerikanske og japanske biler. Type 2 ladekabler bruges normalt i euroæiske biler.

Hvad koster et ladekabel til min ladestander?

Du skal forvente at skulle af med omkring 3.000 kr, når du skal købe et ladekabel til din ladestander.